Ahdistaa, masentaa. Stressi aiheuttaa unettomia öitä ja päivisin laittaa jalan naputtamaan hermostuneesti.

En enää osaa olla stressaamatta. Olen jo niin tottunut ainaiseen ahdistukseeni, että mahdollisesti jopa jossain alitajuntani syvyyksissä saan jonkinlaista sadomasokistista nautintoa siitä, että olen koko ajan räjähtämispisteessä. Joskus olen huomannut jopa suorastaan keksiväni itselleni olemattomia stressin aiheita, jos oikeasti kerrankin olisi mahdollista rentoutua.

Stressaamiseni on mennyt jo niin pitkälle, että stressaannun jo täysin oman mielikuvitukseni aiheuttamista peloista, kuten pelosta menettää täysin vakaa ja menestyksekäs työpaikka, pelosta että täysin terve ja reipas koirani sairastuu juuri kun pitäisi lähteä lomalle ja jättää se koirahoitolaan viikoksi, etten pääse koulussa kurssista läpi, josta loppujen lopuksi saan melkein täydet pisteet (ja oikeasti tiesin läpäiseväni kurssin helposti). Näitä pelkoja riittää vaikka muille jakaa. Tunnen huonoa omatuntoa siitä, jos en stressaa jostain. Tunnen olevani saamaton, laiska ja täysin hyödytön, jollen murehdi ja suorita.

Lisäksi tiedän, etten ole nykyaikana läheskään ainoa, jolle stressaamisesta on tullut tapa. Ihmiset hamuavat ympärilleen jatkuvaa kiirettä, suorittamista, stressin ja ahdistuksen aiheita. Uskon, että varsinkin naisilla on paha tapa kerätä itselleen lisää ja lisää suoritettavaa, ettei hyödyttömyyden- ja huonommuudentunne pääse iskemään.

Kun mummoni oli lapsi, kotityöt "tehtiin niinku jouvettiin", kun ruoka oli pöydässä kaikki keskeyttivät hommansa mitä ikinä olivatkaan tekemässä ja kerääntyivät yhdessä nauttimaan pöydän antimista. Illalla  keräännyttiin tupaan viettämään yhteistä aikaa radiota kuunnellen, leikkien, neuloen, tai tarinoita kertoen. Ihmiset menivät aikaisin nukkumaan ja heräsivät aamulla virkeinä uusiin askareisiin. Kukaan ei edes tiennyt mitä "stressi" tarkoittaa. 

Kuinkaha kauan menee ennen kuin me tajuamme ajavamme itsemme turhaan piippuun ja osaamme hiljentää vauhtia?

Ketä vastaan me todellisuudessa luulemme kilpailevamme?